Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
902
A mértani sorozat negyedik tagja 5, hatodik pedig negyven . Számolja ki a sorozat hányadosát
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hasonlóan az előző feladatnál leírt módszerrel: ha a sorozat {an}, akkor tagjai:

a₁ ; a₂ ; a₃ ; 5, a₅ ; 40

A mértani sorozat tagjait úgy kapjuk, hogy az előttük állót egy adott számmal szorozzuk; az a₅-öt úgy kapjuk, hogy megszorozzuk q-val, tehát a₅=5*q, az ezután lévő 40-et úgy kapjuk, hogy ezt szintén megszorozzuk q-val, tehát

5*q*q=40. Ez már egy egyismeretlenes egyenlet, amelyet meg tudunk oldani; osztunk 5-tel:
q²=8, innen gyökvonás után két megoldást kapunk; q=√8 és q=-√8. Mivel a sorozatról más információ nincs megadva (például szigorúan monoton növekvő, vagy csak pozitív tagot tartalmaz), ezért az adatok két sorozatot határoznak meg; az egyik hányadosa √8, a másiké -√8.
1