Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
2945
Egy számtani sorozat negyedik tagja 7, ötödik tagja –5.
Határozza meg a sorozat első tagját! Megoldását részletezze!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük ezt a sorozatot {an}-nel, ekkor ezek a tagjai:

a₁ ; a₂ ; a₃ ; 7 ; -5

A számtani sorozatról azt tudjuk, hogy a következő tagot úgy kapjuk, hogy az előző taghoz hozzáadunk egy adott számot. Most az a kérdés, hogy a 7-hez mennyit kell hozzáadni, hogy (-5)-öt kapjunk, tehát gaykorlatilag ezt az egyenletet kell megoldanunk:

7+d=-5, ennek megoldása d=-12, tehát a soron következő tagokat úgy kapjuk, hogy az előtte lévő taghoz (-12)-t hozzáadunk, vagyis 12-t elveszünk belőle.

A következő kérdés az, hogy miből kell elvenni 12-t, hogy 7-et kapjunk, tehát az

a₃-12=7 egyenletet kell megoldanunk, ennek megoldása a₃=19. Hasonló gondolatmenettel kapjuk az a₂=31-et és az a₁=43-at, tehát a sorozat első tagja 43.
0