Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Eddig jó? Hogyan tovább?

Főoldal » Középiskola » Matematika
367
Meg próbáltam meg csinálni ezt a matek feladatot. Nem nagyon tudom hogyan kell. Ebben tudtok segíteni? Köszönöm

Egy város lakossága most 120 000, 1965-ben 88 000 fő volt. Évről évre azonos arányban nőtt a lakosság. Hány százalék volt az éves növekedés?
(a most az legyen 2024)

Erre jutottam eddig :
Adatok :
a1=88 000
an=120 000
d=?
Számolás :
an-a1=d
2024-1965=59d
⬇️
120 000-88 000=59d
32 000=59d /:59
54,24=d
Vagyis évi 54 fővel nő a lakosság
De nekem a százalék kell és azt nem tudom hogyan kapom meg. Hogyan tovább?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, lakosság, Hogyan tovább?, Eddig jó?
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
88000·x⁵⁹=120000
x⁵⁹=1,3636
x=1,0053=100,53% tehát a város lakossága 0,53%-kal növekedett évente.

A te megoldásod nem jó mert számtani sorozatként kezelted a példát.
1