Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oszthatóság

Főoldal » Középiskola » Matematika
375
Oszthatosagot vesszuk, viszont en jo darabig nem tudok meg az iskolaba menni, ezt egy osztalytarsamtol kaptam aki szinten mastol kapta. Valaki el tudja magyarazni, hogy hogyan jott ki a megoldas? Meg hogy mert pont 8 es 3? Vagy az a feladat szovegeben lett volna benne, amit ugye nem tudok, hogy mi lehetett? Koszonom a segitseget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
oszthatóság
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat x és y meghatározása volt. A feladatban csonkán adták meg a számot (a fölötte lévő vonal jelzi, hogy egy számról van szó), ami osztható 24-gyel. A 24-gyel való oszthatóságra nincsen egyértelmű szabály ezért az órán visszavezették valami ismerősre. 24=8×3
Azért pont 8-ről és 3-ról van szó, mert relatív prímek azaz nincsen közös osztójuk 1-en kívül. (Ezért nem bonthatnánk a feladatban 24-et 6-ra és 4-re.)
A legegyszerűbb az ha y-nal kezdünk. -> Egy szám akkor osztható 8-cal, ha a szám utolsó 3 számjegyéből képzett szám osztható 8-cal. Ha végigvesszük a lehetőségeket 0-tól 9-ig, akkor kiderül h y 0 és 8 lehet.
Egy szám akkor osztható 3-mal, ha a számjegyek összege osztható 3-mal. Ezért először y=0-ra nézve összeadjuk a számjegyeket és ekkor kapjuk meg 12+x-et. Tehát ha y=0 akkor x=3, 6, 9 ->y=8-ra nézve ugyanezt végezzük el.

Remélem tudtam segíteni :)
2