Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
621
Egy domború gömbtükör fókuszpontja 16 cm-re van a tükörtől. Egy tárgy olyan képet ad, amelynél a kép távolság 8 cm.
a) Látszólagos vagy valódi a kép?
b)Mennyi volt a tárgy távolság?
c)Mekkora a nagyítás?
d)Milyen a kép állása: egyenes vagy fordított?
Válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a) és d)
Domború tükör mindig látszólagos, egyenes állású képet alkot.

b)
A képalkotást leíró egyenlet: `1/k+1/t=1/f`, innen a tárgytávolság `t=1/(1/f-1/k)`. Arra kell csak figyelni, hogy a látszólagosság miatt a képtávolság negatív, a fókusztávolság pedig a domború tükör miatt szintén negatív. Behelyettesítve: `t=1/(1/-16-1/-8)=16cm`.

c)
`N=-k/t=- (-8)/16=0.5`
(Itt más előjelkonvenció is létezik, de szerintem ez a legszemléletesebb, mert így a pozitív eredmény jelenti az egyenes állású képet.)
0