Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
407
Egy tréfás kedvű kereskedő annyi forintért kínálta az alma kilóját, ahány kiló almát vitt a piacra. Amikor már eladott
30 kilót, akkor új árat írt ki: ez ismét csak annyi forint volt, ahány kiló alma még eladatlan maradt. Ezen az áron eladta
az összes megmaradt almáját. Így annyi lett a bevétele, mintha az egész mennyiséget 79 forintos kilónkénti áron adta
volna el. Hány kiló almát vitt a piacra a kereskedő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha `x` jelöli a teljes mennyiséget, akkor az egyenlet:

`30 \ "kg" * x \ "Ft" + (x - 30) \ "kg" * (x - 30) \ "Ft" = x \ "kg" * 79 \ "Ft"`

`30 * x + (x - 30) * (x - 30) = x * 79`
`30 * x + x^2 - 2 * x * 30 + 30^2 = x * 79`
`x^2 - 109 * x + 900 = 0`

`Delta = b^2 - 4 * a * c = -109^2 - 4 * 1 * 900 = 8281`
`x_(1,2) = (-b +- sqrt(Delta)) / (2 * a) = (109 +- sqrt(8281)) / (2 * 1) = (109 +- 91) / 2`
`x_1 = (109 + 91) / 2 = color(red)100`
`x_2 = (109 - 91) / 2 = 9`

Akár mindkét érték lehetne a megoldás, de a feladat szerint több mint 30 kg kellett legyen, ezért a második érték nem jó.

Ellenőrzés:
`30 * x + (x - 30) * (x - 30) = 30 * 100 + (100 - 30) * (100 - 30) = 3000 + 70 * 70 = 3000 + 4900 = 7900`
`x * 79 = 100 * 79 = 7900`
0