Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Képződéshő

Főoldal » Középiskola » Kémia
348
Sziasztok tudnátok ebben a feladatban segíteni?
A CaC2 (sz) előállításának reakcióegyenlete:
CaO(sz) + 3C(grafit) = CaC2 (sz) + CO(g)
ΔrH = 460 kJ
Számítsuk ki a CaC2 (sz) képződéshőjét! Hány kJ hőmennyiség szükséges 1 kg CaC2 előállításához, ha a hőhasznosítás 80%-os hatásfokú?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Néhány adatot kikeresünk a függvénytáblázatból:

`Delta_k H(CaO(sz))` = -635,5 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(CO (g))` = -110 `(kJ)/(mol)`

Felírjuk a reakcióhőre vonatkozó összefüggést:

`Delta_r H` = `Delta_k H(CaC_2 (sz))+Delta_k H(CO (g))-Delta_k H(CaO (sz))`

`460=Delta_k H(CaC_2 (sz))+(-110)-(-635.5)`

`Delta_k H(CaC_2 (sz))=460+110-635.5`=`ul(color(red)("-65,5" (kJ)/(mol)))`

`M_(CaC_2)` = 64 `g/(mol)`

1 kg `CaC_2` az `1000/64` = 15,625 mol

1 mol `CaC_2` előállításához szükséges 460 kJ hő

15,625 mol `CaC_2` előállításához szükséges `15.625*460` = 7187,5 kJ hő.

Ez lesz a 80 %,

a 100 % pedig `100/80*7187.5` = 8984,375 kJ a szükséges hőmennyiség.
0