Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Képződéshő

Főoldal » Középiskola » Kémia
418
Sziasztok, tudnátok segíteni ebben a feladatban?
Az acetilén égéshője standard állapotban -1300 kJ/mol. Számítsuk ki az acetilén gáz képződéshőjét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Első a reakcióegyenlet:

`C_2H_2(g)` + 2,5 `O_2 (g)` `=` 2 `CO_2 (g)` + `H_2O (f)` ; `Delta_r H` = -1300 `(kJ)/(mol)`

Szükség van még néhány standard képződéshőre:

`Delta_k H(CO_2 (g))` = -394 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(H_2O (f))` = -286 `(kJ)/(mol)`

Elemek standard képződéshője nulla.

A reakcióhő: a keletkezett anyagok képződéshőjéből kivonjuk a kiindulási anyagok képződéshőjét:

`Delta_r H` = `2*Delta_k H(CO_2 (g))+Delta_k H(H_2O (g))-Delta_k H(C_2H_2 (g))`

`-1300=2*(-394)+(-286)-Delta_k H(C_2H_2 (g))`

`Delta_k H(C_2H_2 (g))` = `2*(-394)+(-286)+1300` = `ul(color(red)("+226" (kJ)/(mol)))`.
1