Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
444
Segítséget szeretnék kérni a feladatok megoldásában, köszönöm előre is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Hát én ezeket nem táblázatosan szoktam megoldani, inkább csak felírom az elsőfokú egyenleteket hozzá! :)
1. feladat: 10 liter 25%-os sósavban mivel 100 literben van 25 liter sav, akkor 10 literben tizedannyi sav van, ami 2,5 liter.
Hozzáadunk 15 liter vizet, ami csak az oldat térfogatát fogja megnövelni. Így a hígított savoldat 25 liter lesz (10+15) és ebben meg megmaradt az eredeti sav mennyisége, amely 2,5 liter.
Ha 25 liter hígított savban 2,5 liter sav van, 100 literben (100/25)×2,5= 4×2,5= 10 liter sav lesz, ezért 10 tömeg%-os lesz a felhígult sósavunk!

2. feladat: 15 liter 20%-os sóoldatban mivel 100 literben 20 kg só van, így 15 literben (15/100)×20=3 kg só található.
Ehhez 15 liter 25%-os oldatot ad hozzá, tehát 100 literben van 25 kg só, akkor 15 literben (15/100)×25= 3,75 kg só található.
Külön-külön kell összeadni az oldatot és a só mennyiséget:
30 liter képződő oldatban (15+15) lesz (3+3,75)= 6,75 kg só, visszakövetkeztetünk 100 literre: (100/30)×6,75= 22,5 kg só lesz ebben, azaz az összeöntés után 22,5 tömeg%-os lett az elegyünk! :)

Remélem érthető volt a levezetésem!
0