Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 11

Főoldal » Középiskola » Kémia
435
Sziasztok! Kicsit meg akadtam a kémia házik közben a következő feladatnál:

Összeöntünk 10,00 cm3 5,00 mol/dm-es salétromoldatot 20,00 cm3
1,00 mol/dm°-es kálium-hidroxid-oldattal, majd desztillált vizzel
500,0 cm3-re higitjuk a keletkezö oldatot. Milyen az így elkészült oldat
mol/dm3 koncentrációja az egyes anyagokra nézve?

Addig jutottam, hogy:
V(HNO3)= 0,01 dm3->(*c) 0,05 MOL HNO3
V(KOH)= 0,02 dm3 -> (*c) 0,02 MOL KOH
egyenlet: KOH+HNO3–>KNO3+H2O
kiindulás: 0,02 mol KOH 0,05mol HNO3
⬇️ ( meghat.)
keletkezik: 0,05 mol



És itt meg akadtam. Valaki esetleg tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Bocsánat, elrontottam az elhelyezését a nyílnak a végén..
0,05 mol HNO3 a meghatározó, oda tartozik a nyíl, és az alatt van a keletkezik sávban szinten a 0,05
0

Jól indultál el.

Kiinduláskor van tehát 0,05 mol `HNO_3` és 0,02 mol `KOH`.

A kevesebb elfogy és a másikból is elfogyaszt ugyanannyit.

Tehát a 0,02 mol KOH elfogy, elfogyaszt 0,02 mol `HNO_3`-at.

Marad 0,05-0,02 = 0,03 mol `HNO_3` ; 0 mol `KOH` és keletkezik 0,02 mol `KNO_3`.

Mindez lesz fél literben, egy literben kétszerannyi.

A koncentrációk tehát:

`0.03*2` = `color(red)("0,06")` `(mol)/(dm^3)` `HNO_3`

`0.02*2` = `color(red)("0,04")` `(mol)/(dm^3)` `KNO_3`.
1