Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenesen arányos?

Főoldal » Középiskola » Matematika
331
Határozd meg az a,b,c számokat tudva ,hogy egyenesen arányosak a 3,5 és 7 számokkal és 5a-2b+c=24
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Legyen a=3x, b=5x és c=7x, ekkor felírható, hogy:
5×(3x)-2×(5x)+(7x)=24, ebből pedig összevonással 15x-10x+7x=24 miatt 12x=24 -ből x=2 , tehát a keresett számok:
a=3·x=3×2=6 , b=5·x=5×2=10 és végül c=7·x=7×2=14 , azaz 6,10 és 14 voltak a keresett számok! :)
0