Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elméleti kérdés

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
6. Ábrázolja az f(x) = x2 – 4 és határozza meg a zérushelyeit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A zérushelyek meghatározásához csak egyenlővé kell tenned a függvényt 0-val.

`0=x^2-4`

`4=x^2`

`+-2=x`

Tehát a két zérushely `color(red)(+2)` és `color(red)(-2)`


Ábrázolás:
A függvény y értéken -4-et vesz fel így oda teszel 1 pontot. Valamint a két zérushelyre. A függvény x értéke pozitív valamint négyzetes függvény így az alakja egy "mosolygós" parabola lesz. Mivel négyzetes a függvény így jobbra és balra való lépkedésnél a felfele irányuló haladás is négyzetes. Tehát 1-et jobra és balra 1 et fel. 2-t jobbra és balra 4-et fel és így tovább kb 3x megcsinálod és szépen összekötöd.

Segítségként csatolok 1 ábrát amit a linkel elérsz: https://www.geogebra.org/calculator/thxgenyv
0