Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos haromszog

Főoldal » Középiskola » Matematika
428
Egy szabályos háromszög egyik szögfelezőjének hossza 5 cm. Számítsa ki a háromszög
oldalait, szögeit, területét és kerületét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos háromszög minden szöge azonos tehát `color(red)(60°)`-osak.

A szabályos háromszög szögfelezője tulajdonképpen a magasságvonal mely két egyenlő részre bontja az oldal hosszát. Ezt behúzva kapunk egy derékszögű háromszöget melynek ismerjük az egyik szögét valamint az egyik befogóját. Az árfogó fogja adni a háromszög oldalának hosszát amit egy egyszerű koszinusz szögfüggvénnyel kiszámolunk.

`a=m_a/(cosalpha)=5/(cos30°)=color(red)("5,77" \ cm)`

`K=3*a=3*"5,77"=color(red)("17,31" \ cm)`

`T=(a*m_a)/2=("5,77"*5)/2=color(red)("14,42" \ cm^2)`
0