Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg

Főoldal » Általános iskola » Matematika
437
Határozd meg az x és y prímszámokat,tudva azt,hogy:
2•x+5•y=36
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat megoldását!


Mivel az összeg páros szám, ezért a 2 • x és az 5 • y szorzatnak is vagy párosnak, vagy páratlannak kell lennie.

Ha egy bármilyen páratlan számot 2-vel szorzunk meg, akkor a szorzat páros lesz, ha pedig 5-tel szorozzuk meg, akkor a szorzat páratlan lesz.

Ebből kifolyólag az x és az y értékének is páros számnak kellene lennie ahhoz, hogy mindkét szorzat eredménye páros legyen.

Az egyetlen páros prímszám viszont a 2, ezért az lesz az y értéke, az x értéke pedig páratlan prímszám lesz, mert ahhoz, hogy annak a szorzatnak az eredménye is páros legyen, a páratlan számot kell 2-vel megszorozni.

Mivel az y értéke 2, ebből már könnyen kiszámolható, hogy az x értéke 13.

x = 13
Y = 2

Behelyettesítve:

2 • 13 + 5 • 2 = 26 + 10 = 36
0