Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem értem

Főoldal » Középiskola » Fizika
443
Nem értem de meg kéne oldanom...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
70.)

Párhuzamos kapcsolásnál `R_e=1/(1/R_1+1/R_2)`, behelyettesítve a megadott adatokat `12=1/(1/20+1/R_2)`, innen azt kapjuk, hogy a másik fogyasztó ellenállása `R_2=30 Omega`.

Mindkét fogyasztóra egyaránt `12V` feszültség jut, tehát a `12 Omega`-os ellenálláson `I_1=U/R_1=12/20=0.6A` áram folyik, a `30 Omega`-os ellenálláson pedig `I_2=U/R_2=12/30=0.4A`. Teljesítményük rendre `P_1=U^2/R_1=12^2/20=7.2W` és `P_2=U^2/R_2=12^2/30=4.8W`.

A főág árama a két mellékág áramának összege `I=I_1+I_2=0.6+0.4=1A`. Ez úgy is megkapható, hogy a két ellenállást egyben kezeled, és az eredőjükkel helyettesíted őket: `I=U/R_e=12/12=1A`.

-------------------------------------

71.)

A felvett energia `6kWh=6*3600kJ=21600kJ`. Ennek 85%-a fordítódott a víz melegítésére, azaz a vízzel közölt hő `Q=21600*0.85=18360kJ`.

Ezzel a hőmennyiséggel `Delta T=Q/(cm)=18360/(4.2*60)~~72.9°C` hőmérsékletváltozás érhető el, vagyis a víz végső hőmérséklete kb. `90.9°C` lesz.

-------------------------------------

72.)

https://ehazi.hu/q/13191/

-------------------------------------

73.)

A víz felmelegítéséhez szükséges hőmennyiség `cm Delta T=4.2*8*52=1747.2kJ`.

Az ellenállás által disszipált teljesítmény `P=U^2/R=230^2/57.5=920W`, 50 perc alatt ez `Pt=920*50*60=2760kJ` leadott energiát jelent.

A hatásfok tehát `1747.2/2760~~63.3%`.
0