Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika, szöveges

Főoldal » Középiskola » Matematika
4422
Bontsuk fel a 240-et két olyan tényezőre, amelyek összege 31.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a+b = 31
b = 31-a

a*b = 240
a*(31-a) = 240

Beszorzod, egy oldalra rendezed, megoldóképletbe beírod és kész.
1

a*b=240 (a és b pozitív egész számok)
a+b=31 vagyis b=31-a
Ezt az elsőbe behelyettesítve:
a*(31-a)=240
-a²+31a=240
a²-31a+240=0
Megoldóképlettel adódik hogy a=15 vagy 16, mivel b=31-a, így b 16 vagy 15. Tehát ez a két szám a 15 és a 16.
1