Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lecke

Főoldal » Általános iskola » Matematika
399
Elemér és Tihamér,a két teve együtt egyszerre 120 l vízet ivott meg.Ha Elemér még 2l vízet kapott volna Tihamértól,akkor 2-szer annyi vízet ivott volna meg,mint Tihamér.
Mennyi vízet ivott meg Tihamér illetve Elemér?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`{(e + t = 120),
(e + 2 = (t - 2) * 2):}`

`e + t = 120`
`e = 120 - t`

`e + 2 = (t - 2) * 2`
`(120 - t) + 2 = t * 2 - 2 * 2`
`122 - t = t * 2 - 4`
`t * 3 = 126`
`t = 126 // 3 = color(red)42`

`e = 120 - t = 120 - 42 = color(red)78`

Ellenőrzés:
`e + t = 78 + 42 = 120`
`e + 2 = 78 + 2 = 80`
`(t - 2) * 2 = (42 - 2) * 2 = 40 * 2 = 80`
1