Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia versenyfeladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
352
Segítséget kérnék.
Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

Kiszámoljuk a 9,8 `dm^3` HCl-gáz mennyiségét más egységben:

`p*V=n*R*T`

`n=(p*V)/(R*T)` = `(100000Pa*9.8*10^(-3)m^3)/(8.314 (Nm)/(mol*K)*298K)` = 0,3955 mol

`m_(HCl)=M_(HCl)*n_(HCl)` = `36.45*0.3955` = 14,42 g

A víz sűrűsége, ha nincs megadva, legyen 1 `g/(cm^3)`

100 g víz + 14,42 g HCl = 114,42 g oldat

114,42 g oldatban van 14,42 g HCl

100 g oldatban van `100/114.42*14.42` = 12,6 g; ennyi tömeg%-os HCl-ra az oldat.

b,

114,42 g oldat térfogata `114.42/1.02` = 112,2 `cm^3`

c,

112,2 `cm^3` oldatban van 0,3955 mol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/112.2*0.3955` = 3,52 mol HCl ; ez lesz az anyagmennyiség-koncentráció.

d,

2 `NaCl` + `H_2SO_4` = `Na_2SO_4` + 2 `HCl`

0,3955 mol HCl elállításához szükséges 0,3955 mol NaCl, ami `0.3955*58.5` = 23,14 g NaCl-ra van szükség (minimum).
1