Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
491
1. Egy ballagós osztályban mindenki meg ajándékozta minden osztálytársát a saját fényképével. Mennyi volt az osztály létszáma, ha 1056 fénykép cserélt gazdát?
2. Két egymás után következő természetes szám szorzata 552. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2.
Az egymást követő számok közül a kisebbik `x`, a nagyobbik pedig `x + 1`.

`x * (x + 1) = 552`
`x * x + x * 1 = 552`
`x^2 + x - 552 = 0`

`Delta = b^2 - 4 * a * c = 1^2 - 4 * 1 * -552 = 2209`
`x_(1,2) = (-b +- sqrt(Delta)) / (2 * a) = (-1 +- sqrt(2209)) / (2 * 1) = (-1 +- 47) / 2`
`x_1 = (-1 + 47) / 2 = color(red)23`
`cancel(x_2 = (-1 - 47) / 2 = -24)`

A nagyobbik szám:
`x + 1 = 23 + 1 = color(red)24`

Ellenőrzés:
`x * (x + 1) = 23 * 24 = 552`



1.
Ugyanaz mint a 2. csak mesével.

Ha egy `x` létszámú osztályba jársz, akkor `x - 1` osztálytársad van, akiknek fényképet adj. És ezt az osztály összes tanulója megteszi, tehát `x` tanuló fejenként `x - 1` képet adományoz (és a fényképész vihogva dörzsöli a markát, hogy még 2023-ban is sikerült eladnia egyetlen osztálynak 1056 fényképet).

`x * (x - 1) = 1056`
`x * x - x * 1 = 1056`
`x^2 - x - 1056 = 0`

`Delta = b^2 - 4 * a * c = -1^2 - 4 * 1 * -1056 = 4225`
`x_(1,2) = (-b +- sqrt(Delta)) / (2 * a) = (1 +- sqrt(4225)) / (2 * 1) = (1 +- 65) / 2`
`x_1 = (1 + 65) / 2 = color(red)33`
`cancel(x_2 = (1 - 65) / 2 = -32)`

A fényképek száma:
`x - 1 = 33 + 1 = color(red)32`

Ellenőrzés:
`x * (x - 1) = 33 * 32 = 1056`
Módosítva: 2 éve
0