Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
452
5,40 g egyértékű aldehid oxidációjakor az ammóniás ezüst-nitrát-oldatból 16,2 g ezüst válik ki. Határozza meg az aldehid moláris tömegét és az összegképletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `Ag^+` + 2 `OH^-` + `R-CHO` `to` `R-COOH` + 2 `ul(Ag)` + `H_2O`

`A_(Ag)` = 107.9

16,2 g ezüst az `16.2/107.9` = 0,15 mol

feleannyi az aldehid, tehát

0,075 mol aldehid tömege 5,4 g.

1 mol aldehid pedig `5.4/0.075` = 72 g.

A moláris tömeg megvan, levonjuk belőle a -COH részt, marad a többire 72-29 = 43 g/mol.

Ez pedig három szénatomot jelenthet csak, mert négy szénatom az 48 g, kettő pedig annyira kevés, hogy annyi hidrogén nincs, hogy odaférjen.

A keresett aldehid képlete tehát `C_3H_7-CHO`, neve butanal.
1