Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lecke

Főoldal » Középiskola » Matematika
428
2; 9; 16; 23; ... sorozat hányadik eleme a 86270?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ezt már kérdezted egyszer.
0

Ez egy számtani sorozat.

2, 9, 16, 23, ... alapján megállapítható, hogy:
a1 = 2,
a2 = 9
a3 = 16
a4 = 23.

Ha bármelyik két egymást követő elem közötti különbségek megnézet (pl. a1 és a2, a2 és a3, a3 és a4), akkor láthatod, hogy a köztük levő különbség (differencia, jele d) megegyezik.
Jelen esetben d = 7.

Ha tudjuk egy számatni sorozat első elemét és a sorozat differenciáját, van rá egy képlet, amivel könnyen tudunk számolni:
an = a1 + 7 * (n - 1).

Ezzel meg lehet mondani, hogy az an, azaz a sorozat n. eleme mennyi lesz. Csak be kell helyettesíteni azokat, amiket tudunk a képletből:
an = a1 + 7 * (n - 1)
86270 = 2 + 8 * (n - 1) | -2
86268 = 7 * (n - 1) | /7
12324 = n - 1 | +1
12325 = n

Tehát a n=12325. eleme az an lesz, ami 86270.
A kérdésedre válaszolva, a 86270 a sorozat 12325. eleme lesz.
0