Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lecke

Főoldal » Középiskola » Matematika
486
Egy nagymama 2 méter hosszú sálat akar kötni unokájának. Az első nap 18cm hosszú
darabot köt meg, majd minden további napon 4cm-rel hosszabb darabot köt, mint az azt megelözö nap. Hány nap alatt készül el a sál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ezt már kérdezted egyszer.
0

Számatni sorozatból kiszámítható az egész:

2 méter = 200 cm
a1 = 18 cm
d = 4 cm

A számtani sorozat n. elemének meghatározása:
an = a1 + d * (n - 1)

Használjuk ezt a képletet azzal a különbséggel, hogy ne az egyenlőséget vizsgáljuk, hanem a "nagyobb vagy egyenlő" tulajdonságot (>=), mert nem biztos, hogy a 200cm a sorozat eleme lesz, valószínűbb, hogy csak "átugorjuk".

an >= a1 + d * (n - 1) | helyettesítsünk be
200 >= 18 + 4 * (n - 1) | -18
182 >= 4 * (n - 1) | /4
45,5 >= n - 1 | +1
46,4 >= n

Vagyis az n-nek nagyobbnak, vagy egyenlőnek kell lennia, mint 46,4.
Ez azt jelenti, hogy a sálat 46 nap alatt kötötte meg és még a következő nap 0.4%-át (azaz 40%-át) is felhasználta, azaz 47 nap alatt kötötte meg a sálat.

Kérdésedre válaszolva: A nagymama 47 nap alatt kötötte meg a sálat.

Magyarázat
A sorozat 46. eleme 198, a 47. eleme pedig 202. Tehát tényleg 47 nap kellett ahhoz, hogy a 200 cm-t túllépje.
0