Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
477
Valaki segítene megoldani ?Az ilyen fajta szöveges feladatokkat nagyon nem tudom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, Nem ertem
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Pontosabban melyik részét nem tudod? Felírni az egyenletet vagy megoldani?

1.
`{(b = n - 32, ⇠ ul(bb"B")"ence 32 évvel fiatalabb a " ul(bb"n")"agybátyjánál"),
(b - 10 = (n - 10) // 3, ⇠ "10 évvel ezelőtt éppen harmadannyi idős volt, mint a nagybátyja"):}`

`b - 10 = (n - 10) // 3`
`(n - 32) - 10 = (n - 10) // 3`
`n - 42 = (n - 10) // 3`
`(n - 42) * 3 = n - 10`
`n * 3 - 42 * 3 = n - 10`
`n * 3 - 126 = n - 10`
`n * 2 = 126 - 10`
`n * 2 = 116`
`n = 116 // 2 = color(red)58`

`b = n - 32 = 58 - 32 = color(red)26`

Ellenőrzés:
`b - 10 = 26 - 10 = 16`
`(n - 10) // 3 = (58 - 10) // 3 = 48 // 3 = 16`
Módosítva: 2 éve
0

1. Mivel 32 évvel fiatalabb Bence a nagybátyjánál, ezért 10 éve is 3 évvel volt fiatalabb. Ez Bence akkori életkorának a kétszerese (a feladat szerint), így Bence akkor 16 éves volt, most pedig 26 éves.
A 2. feladathoz viszont már egyenletet kell felírni. Ha az első számjegy x, akkor a második x+5, és a szám 10x+x+5. Ha felcseréljük a jegyeket, a kapott szám így néz ki: 10(x+5)+x. Így felírható a 3(10x+x+5)-9=10(x+5)+x egyenlet, ahonnan x=2. Tehát az eredeti számunk a 27 volt.
3. A felírandó egyenlet: x/8+x/12=1. Innen x=4,8. Tehát 4 óra 48 perc alatt végeznek ketten együtt.
4. Az oldat tömege: 80g. Az oldatban a cukor tömege: 1/5*50+3/5*30=38g. Így az oldat töménysége 38/(80/100)=47,5%.
5. 54x=42(x+1,5), ahonnan x=5,25. Vagyis délután 1 óra 15 perckor éri utol a motor a teherautót. Mivel a motor is 5,25 óráig mozgott, a Nyíregyházától való távolság 5,25*54=283.5 km.
0