Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
456
20cm3 0.128 mol/dm3 kálium-hidroxidot titrálunk kénsav-oldattal, és 8. 00 cm3 fogyott. Mi volt a kénsav koncentrációja?

Valaki már tett fel másik oldalon pont ilyen kérdést, de sajnos nem értem. A KOH anyagmennyisége hogy lehet 0,00256 mol, ha a feladatban 0,128 mol/dm3-es?
Illetve miért a sónak az anyagmennyiségét számoljuk ki? Én úgy álltam volna neki, hogy A kénsavnak az anyagmennyise= 0,128/2=0,00256 (mert 2 mol KOH reagál 1 mol H2SO4-gyel).
Innen számoltam volna ki, hogy 0,00256 mol/0,008 dm3 = 0,32 mol/dm3. Miért másképp osztunk a kettővel? Előre is köszönöm a választ!

Valaki megoldása:
2KOH + H2SO4 = K2SO4 + 2H2O
n (KOH) = 0,128/0,02= 0,00256 mol
n (K2SO4) = n(KOH) /2= 0,00128 mol
c(H2SO4)= 0,00128/0,008=0,16 mol/dm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, szöveges, számolás, számítás, Koncentráció, Titrálás
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Az anyagmennyiség az oldatban levő anyag mennyisége, mely pl mol (vagy gramm vagy hasonló).
A koncentráció az egységnyi térfogatban, tömegben található anyag mennyisége. (ez lehet g/liter, `(mol)/(dm^3)`, )

Az oldatunk mennyisége (térfogata) 20 `cm^3`, koncentrációja 0,128 `(mol)/(dm^3)`;

tehát az oldatban található oldott anyag mennyisége (az anyagmennyiség) `20/1000*0.128` mol.
0

Első az egyenlet:

`H_2SO_4` + 2 `KOH` = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

A KOH-oldat mennyisége és koncentrációja ismert, ebből tudjuk számolni az oldatban levő KOH mennyiségét:

0,128 `(mol)/(dm^3)`-es az oldat, ezt azt jelenti, hogy az oldat

1000 `cm^3`-ében van 0,128 mol KOH

Nekünk csak 20 `cm^3` oldatunk van, ebben az oldatban `20/1000*0.128` = 0.00256 mol KOH van. Ez az oldott anyag mennyisége.

Ennyi KOH reagál feleannyi mol kénsavval, vagyis 0,00128 mol `H_2SO_4`-val. ez a kénsav, mint oldott anyag mennyisége.

Mindez a kénsav mennyiség található 8 `cm^3` oldatban.

A koncentrációt pedig 1000 `cm^3`-re vonatkoztatva fejezzük ki.

1000 `cm^3` kénsavoldatban van `1000/8*0.00128` = 0,16 mol kénsav.

A kénsavoldat koncentrációja tehát 0,16 `(mol)/(dm^3)`.

A reakcióegyenletet, ezek alapján a reagáló anyagok mennyiségének arányát is figyelembe kell venni.
1