Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
369
Egy egyenlőszárú háromszög alapja 2 cm-rel rövidebb, mint az alaphoz tartozó magassága. A háromszög
szárai 13 cm hosszúságúak. Mekkora a háromszög alapja? Számítsa ki a háromszög területét, kerületét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A használt betűk jelentése a mellékelt ábrából kiderül.

`m^2 + f^2 = c^2`
`m^2 + ((m - 2) / 2)^2 = 13^2`
`m^2 + (m - 2)^2 / 2^2 = 169`
`m^2 + (m^2 - 2 * a * 2 + 2^2) / 4 = 169`
`m^2 + (m^2 - 4 * m + 4) / 4 = 169`
`(4 * m^2) / 4 + (m^2 - 4 * m + 4) / 4 = 169`
`(4 * m^2 + m^2 - 4 * m + 4) / 4 = 169`
`4 * m^2 + m^2 - 4 * m + 4 = 169 * 4`
`5 * m^2 - 4 * m + 4 = 676`
`5 * m^2 - 4 * m - 672 = 0`

`Delta = b^2 - 4 * a * c = -4^2 - 4 * 5 * -672 = 13456`
`m_(1,2) = (-b +- sqrt(Delta)) / (2 * a) = (4 +- sqrt(13456)) / (2 * 5) = (4 +- 116) / 10`
`m_1 = (4 + 116) / 10 = 12`
`cancel(m_2 = (4 - 116) / 10 = -11.2)`

`f = sqrt(c^2 - m^2) = sqrt(13^2 - 12^2) = sqrt(169 - 144) = sqrt(25) = 5`

`a = f * 2 = 5 * 2 = 10`

`K = a + c + c = 10 + 13 + 13 = color(red)36 cm`
`T = (a * m) // 2 = (10 * 12) // 2 = 120 // 2 = color(red)60 cm^2`
1