Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reakcióhő

Főoldal » Középiskola » Kémia
365
Sziasztok, tudnátok segíteni az alábbi feladatban?

Egy PB-gázpalackban- amely 40 térfogat% propánt és 60 térfogat% butánt tartalmaz- már csak 0,524 kg gáz maradt.
a) Határozza meg a PB gáz tömeg%-os összetételét!
b) Írja fel a két gáz égésének egyenletét és számítsa ki a reakcióhőket! (fvtáblázat)
c) Elegendő-e a palackban lévő gáz 1 m3 víz 20 °C-ról 40 °C-ra való felmelegítéséhez? (1 kg víznek 1 °C-kal való felmelegítéséhez 4,18 kJ energia szükséges)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Gázoknál a térfogatszázalék és molszázalék megegyezik.

60 mol bután és 40 mol propán

grammban, `60*58` g bután és `40*44` mol propán

3480 g bután és 1760 g propán ; ez összesen 5240 g.

5240 g elegyben van 1760 g propán

100 g elegyben van `100/5240*1760` = 33,6 g ; ennyi tömeg% a propán, 100-33,6 = 66,4 tömeg% bután.

b,

`C_3H_8(g)` + 5 `O_2 (g)` = 3 `CO_2 (g)` + 4 `H_2O (f)` `Delta_r H_1`

`C_4H_(10) (g)` + 6,5 `O_2 (g)` = 4 `CO_2 (g)` + 5 `H_2O (f)` `Delta_r H_2`

`Delta_r H_1` = `3*Delta_k H(CO_2)+4*Delta_k H(H_2O(f))-Delta_k H(C_3H_8)`

`Delta_r H_2` = `4*Delta_h H(CO_2)+5*Delta_k H(H_2O(f))-Delta_k H(C_4H_(10))`

Függvénytáblázatod neked van, szépen behelyettesíted és kiszámolod.

c,

1 `m^3` víz az 1000 kg

`c_v` = 4,18 `(kJ)/(kg*°C)`

`Q_1=c_v*m*DeltaT` = `4.18*1000*(40-20)` = 83600 kJ

0,524 kg (524 g) gázelegyben van `524*0.336` = 176 g propán, ami `176/44` = 4 mol (`n_p`)

524-176 = 348 g bután pedig `348/58` = 6 mol (`n_b`)

`Q_2=Delta_r H_1*n_p+Delta_r H_2*n_b` = azt már kiszámolod.

Összehasznonlítod `Q_1`-et és `Q_2`-t, ha a második nagyobb, akkor elegendő, ha nem, akkor nem.
1