Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika nagyon SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
564
Milyen magasra emelkedik egy 400m/s sebességgel függőlegesen fellőtt puskagolyó? Mennyi idő múlva ér a golyó földet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Azt tudjuk, hogy a fellőtt puskagolyó t idő elteltével (g/2)*t²+v₀*t=~-5*t²+400*t utat tesz meg. Az a kérdés, hogy ennek a függvénynek hol van a maximuma. Tudjuk, hogy a függvény képe egy parabola, amely szimmetrikus alakzat. Szerencsére a zérushelyek is szimmetrikusan helyezkednek el, és az ezektől egyenlő távolságban lévő szám lesz a függvény szélsőértékhelye;

-5t²+400t=0, kiemelünk t-t:
t*(-5t+400)=0, ebből már látható, hogy t=0-nál és t=80-nál vannak a gyökök, ezektől a t=40 van azonos távolságra, tehát itt lesz a szélsőérték, ami 40*(-5*40+400)=8000, tehát 8000 méter magasságba kerül a puskagolyó.
0