Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számitás,képlet

Főoldal » Középiskola » Fizika
1188
Egy expander 10 N erő hatására 2,5 cm-t nyúlik meg. Mekkora a rugóállandója? Mekkora a megnyúlása 250 N hatására? Mekkora erőhatására nyúlik meg 0,4 m-rel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Feltételezve, hogy az expander egy lineáris rugóként modellezhető, a rugóállandó `k=F/x=10/0.025=400N/m`. Innen `250N` erő hatására a megnyúlás `x=F/k=250/400=0.625m=62.5cm`. A `0.4m` megnyúlást okozó erő pedig `F=kx=400*0.4=160N`.
0