Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

759
Egy mérleghintán hárman akarnak hintázni. A hinta egy-egy oldala 2-2 m hosszú. Két gyerek(40 és 60kg) a hinta végére ülnek két oldalra. Hová üljön a harmadik, 500N súlyú gyerek, hogy hintázni tudjanak( a hinta egyensúlyban legyen)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Azt megtanultuk, hogy ha a tengelyektől egyenlő távolságra egyenlő tömegeket teszünk, akkor lesz egyensúlyban a kétkarú mérleg, ha pedig az egyik súlyt a tengelytől 2-szeres távolságra tesszük, akkor a súlyt a felére kell csökkenteni az egyensúlyhoz, ha pedig háromszoros távolságra, akkor harmadára. Szerencsére ez minden számra működik, tehát ha a tengelytől k-szoros távolságra tesszük a súlyt, akkor k-adrészére kell csökkenteni.
Könnyen kikövetkeztethető, hogy visszafelé is működik a dolog; ha a távolság felére tesszük a súlyt, akkor kétszeres tömegre van szükségünk, harmadtávnál pedig háromszor annyira, és így tovább.
Ez az eljárás azt eredményezi, hogy a távolság és a felhasznált tömeg szorzata állandó, tehát ha például 1 méterre 1 kg-ot teszünk, akkor fél méterre 2 kg kell, 3 méterre 2/3 kg-ra van szükség, ezek szorzata rendre 1. Eszerint a bal oldalon ülő 60kg-os gyerek 60*2=120-as szorzatot produkál, a jobb oldalon ülő gyerek 40*2=80-ast. Az 500N súly 50 kg-nak felel meg, tehát a gyereket úgy kell beállítanunk, hogy a 80-at kiegészítse 120-ra, tehát az a kérdés, hogy az 50-et mennyivel kell megszorozni, hogy 40-et kapjunk, erre az a válasz, hogy 0,8-del, tehát az 50 kg-os gyereknek a tengelytől 0,8 méterre kell ülnie a 40 kg-os gyerek térfelén.
0