Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
326
Hány darab vízmolekula van 2 liter 3,5 tömegszázalékks konyhasóoldatban, ha az oldat sűrűsége 1,02g/cm³
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

V(oldat)=2000 cm³, tömege: m(oldat)=2000×1,02=2040 gramm, mivel 100 g oldatban van 3,5 gramm só (3,5 tömeg%-os az oldat), emiatt 2040 g oldatban arányosítva: m(NaCl)=(2040/100)×3,5= 71,4 g só van, így a víz (oldószer) tömege m(víz)=2040-71,4= 1968,6 gramm, anyagmennyisége ennek: n(víz)=1968,6/18=109,367 mol.
Ez darabszámban megadva a következő: 1 mol víz 6×10²³ db, így 109,367 mol víz (109,367×6×10²³)= 6,562×10²⁵ db, tehát pontosan ennyi darab vízmolekula lesz a só-oldatban! :)
0