Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
562
Állítólag ez a két versenyfeladat, de a téli szünetre megkaptuk házinak, ennyire nem vettük mélyen a tananyagot, ezért kérek segítséget.
1. Egy cikloalkánt és etánt tartalmazó gázelegy átlagos moláris tömege 42 g/mol. A gázelegy tökéletes elégetésekor a gázelegy térfogatához képest 2,9 -szoros térfogatú, azonos állapotú szén-dioxid-gáz keletkezik. Mi a gázelegyben levő cikloalkán képlete?
2.Ismeretlen egyértékű gyenge szerves sav 74,5 mmol/dm3 koncentrációjú oldatának pH-ja 2,5.
Mekkora a savi dissziciációs állandója? Melyi ez a szerves sav?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A cikloalkánok általános képlete: `C_n H_(2n)`

`C_n H_(2n)` + 1,5n `O_2` `to` n `CO_2` + n `H_2O`

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` `to` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

Az etán moláris tömege 30 `g/(mol)`, a megadott moláris tömeg több, tehát a cikloalkán moláris tömege is nagyobb, mint 42, így sokat ki tudunk zárni.

`M_(C_nH_(2n))` = `14*n` `g/(mol)` ; n `lt` 3

Legyen x mol%-os (vagy térfogat%-os) cikloalkánra a kiindulási gázelegy.

100-x mol etánból keletkezik 2(100-x) mol `CO_2`

x mol cikloalkánból keletkezik `n*x` mol `CO_2`

Fel tudunk írni két egyenletet:

I. A moláris tömegre vonatkozóan:

`(44*(100-x)+14n*x)/100=42`

II. A keletkezett `CO_2`-re vonatkozóan:

`2(100-x)+n*x=290`

I. `4400-44x+14nx=4200`

II. `200-2x+nx=290` /*14

II. `2800-28x+14nx=4060`

I. - II.:

`1600-16x=140`

`16x=1360`

`x=1360/16`

x=85

II.: `2*15+n*85=290`

n `approx` 3

A keresett cikloalkán a ciklopropán, `C_3H_6`.

2,

Ha még ezeket nem vettétek, akkor nem merülök nagyon bele, nem tudom, hogy mennyire kell visszamenni a magyarázásba:

Kiindulunk 0,0745 mol savból

Átalakul x mol, de tulajdonképpen az x az a hidrogénion-koncentráció, ami `10^(-2.5)` = `3.16*10^(-3)` mol.

`K_s` = `([H^+]*[A^-])/([HA])` = `(10^(-2.5))^2/(7.45*10^(-2)-10^(-2.5))` = `1.4*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`.

Hogy ez melyik szerves sav, azt a függvénytáblázatból vagy az internetről ki tudod lesni.

`pK_A` = 3,85 ; ha ilyet találsz, vagy hasonlót, akkor megvan az egyértékű szerves sav.

0