Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
502
Hány gramm oldat 15 tömegszázalékos sósav oldat semlegesít 400 gramm 20 tömegszázalékos kalcium hidroxid oldatot. Az lenne a kérdésem hogy ezt hogy kell megcsinálni. Mert nem beszéltük át a tanárral és ilyen lesz a dogában. Nagyon nagy segítség lenne ha valaki megtudja csinálni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Szió!

Az egyenlet: Ca(OH)₂ + 2 HCl → CaCl₂ + 2 H₂O, ez egy közömbösítéses reakció, sav-bázis folyamat.
A kalcium-hidroxid oldatnál: 100 g-ban van 20 g hidroxid (mert 20 tömeg%-os), akkor 400 g oldatban négyszerannyi, vagyis 80 g hidroxid van.
Ennek az anyagmennyisége: n(hidroxid)=(80 g/74,12 g/mol)= 1,07933 mol.
Az egyenletből látható, hogy kétszerannyi mól hidrogén-klorid kell a semlegesítéshez, ami: n(sav)= 2,15866 mol.
Ennek a savnak a tömege pedig: m(sav)=n(sav)×M(sav)=(2,15866 mol×36,46 g/mol)=78,705 gramm.
Mivel a sósav 100 g-jában 15 gramm sav van (mert 15 tömeg%-os), így 78,705 gramm sav: (78,705/15)×100= 524,699 gramm oldatban lesz jelen! :)

Tehát a válasz a kérdésre: 524,69 g 15 tömeg%-os sósav semlegesít 400 g 20 tömeg%-os mésztej-oldatot! :)
0

Hci
0