Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet van időtök nem sürgős

Főoldal » Általános iskola » Matematika
358
y+6=y*y*y
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, harmadfokú, köbgyök
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

5
Rájöttem! Az y lehet 2, de sajnos bizonyítani is kell!!! Segítenétek?
0

A felírt egyenlettel ekvivalens a következő egyenlet.: `y^3-y-6=0`. Azaz a következő szorzatalakos polinom `(y-2)*(y^2+2y+3)=0` zérushelyeit kell megkeresni. Egy szorzat akkor zérus, ha az egyik tényezője zérus elvet felhasználva kapjuk, hogy `x_1=2`. Itt ezen a ponton én is feladom, mert nehéz elhinni, hogy az általános iskolában már tanítják a másodfokú egyenlet megoldóképletét is.
De azért leírom, hogy `x_(2,3)=frac{-2 ul{+} sqrt(2^2-4*1*3)}{2}`, amiből látható, hogy sem `x_2`, sem `x_3` nem valós gyöke az egyenletnek. (Megjegyzés: komplex konjugált gyökpáros, amelyeket még a középiskolában sem tanítanak. Gratulálok annak a tanárnak, aki házi feladatul adta ezt a harmadfokú egyenletet.)
Módosítva: 2 éve
0

És azt hogy lehet megoldani?
0

Ha a kettőt sejted egyik gyöknek és tényleg jó, akkor átalakítod:

`y^3-y-6=(y-2)(y^2+ay+b)=0`

Felbontjuk a szorzatot:

`y^3-2y^2+ay^2-2ay+by-2b=0`

`y^3+(a-2)y^2+(b-2a)y-2b=0`

Az eredeti egyenlettel összehasonlítva:

`a-2=0` `to` `a=2`

`b-2a=-1` `to` `b=3`

`-2b=-6` `to` `b=3` (ezzel még le is tudtad ellenőrizni)

`y_1=2`

`y^2+2y+3=0` ; ennek pedig nem lesz a valós számok halmazán megoldása.
1

Általános iskolai szinten ezt úgy lehet megoldani, hogy ránézésre rájössz, hogy `y` lehet `2`.
0