Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek a matekba

Főoldal » Általános iskola » Matematika
407
Légyszi tudtok segíteni ebben a feladatban nagyon nem értem es elvileg gyökvonással kell...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, Gyökvonás, Nem ertem, Matek segítség
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! Itt a Pitagorasz tételét kell alkalmazni.

amúgy, amikor azt írom hogy a2,b2,c2 akkor a 2-es négyzetre gondol!


Mivel a2+b2=c2
ezért meg kell keresni a c-t.
Mivel az a oldalra húzott felező merőleges elfelezi az a oldalt, ezért 5 a négyzeten azaz 5x5=25.
A magasság pedig itt a b, ezért 12 a négyzeten= 144. Ez azt jelenti,
hogy 25+144=  169  Ezért a feladatra válasz:
b=13 cm.

A második feladat ugyan ez, csak deciméterbe van megadva.Itt a háromszög magassága kettő derékszögű háromszöget csinál, így lehet kiszámolni a magasságot. Na de itt nincsen a, viszont van b és c, ezért
a2=c2-b2
A b oldalt úgy kapjuk meg hogy mivel a oldal 96 cm, ezért ezt elfelezzük ami 48 cm.
Itt most mindent átválthatunk, de nem muszáj, ezért csak a 48cmt, ami ugye 4,8 dm.

Felírjuk pitagorasz tételét:

a2=c2-b2
azaz: a2= 25-23,04
a2=  1,96 
a= 1,4
ezért m= 1,4 dm

Remélem tudtam segíteni!
Tanuld meg pitagorasz tételét, nagyon könnyű!
1