Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Soros/párhuzamos kapcsolás

Főoldal » Általános iskola » Fizika
543
Ezeket kellene megoldani mert nem értem ezeket, elöre is köszönöm a levezetést pluszba nagyon köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Soros kapcsolásnál a feszültségek összeadódnak, tehát `U_1+U_2=U_t`
`U_1+24\ V=84\ V`
Ebből kijön, hogy `U_1=60\ V`

Ekkor az `R_1`-re fel tudod már írni az Ohm törvényt:
`R_1=U_1/I_1 \ \ \ \ -> \ \ \ \ I_1=U_1/R_1=(60\ V)/(100\ Ω)="0,6"\ A`

Soros kapcsolásnál az áramerősség egyforma, tehát `R_2`-n is ugyanennyi áram folyik át (nem tud másfelé menni...): `I_2=I_1`. Arra is írd fel az Ohm törvényt:
`R_2=U_2/I_2=(24\ V)/("0,6"\ A)=...\ Ω`

Az árammérőn átfolyó `I` áram is ugyanannyi kell legyen, mint a két ellenálláson átfolyó, nem tudnak másfelé menni az elektronok.
0