Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitseg

Főoldal » Általános iskola » Matematika
517
Egy négyzet alapú egyenes gúla alapéle 6cm, oldaléle 5cm. Mekkora a test felszíne térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`a=6` `cm`

`o=5` `cm`

`o^2=m^2+(sqrt(2)/2a)^2`

`m=sqrt(5^2-(sqrt(2)/2*6)^2)=sqrt(7)` `cm`

`o^2=(a/2)^2+(m_o)^2`

`m_o=sqrt(5^2-3^2)=4` `cm`

Felszín:

`T_a=6^2=36` `cm^2`

`P=4*(6*4)/2=48` `cm^2`

`A=36+48=color(red)(84)` `color(red)(cm^2)`

Térfogat:

`V=(T_a*m)/3`

`V=(36*sqrt(7))/3=color(red)(12sqrt(7)≈31.749)` `color(red)(cm^3)`
Módosítva: 2 éve
1