Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalék

Főoldal » Általános iskola » Matematika
525
kétszám összege 2490. az egyik szám 13%-a egyenlő a másik szám 17%-ával. melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`{(x + y = 2490),
(x * 13 / 100 = y * 17 / 100):}`

`x + y = 2490`
`x = 2490 - y`

`x * 13 / cancel(100) = y * 17 / cancel(100)`
`x * 13 = y * 17`
`(2490 - y) * 13 = y * 17`
`2490 * 13 - y * 13 = y * 17`
`2490 * 13 = y * 17 + y * 13`

`32370 = y * 30`
`y = 32370 / 30 = color(red)1079`

`x = 2490 - y = 2490 - 1079 = color(red)1411`

Ellenőrzés:
`x + y = 1411 + 1079 = 2490`
`x * 13 / 100 = 1411 * 13 / 100 = 18343 / 100 = 183.43`
`y * 17 / 100 = 1079 * 17 / 100 = 18343 / 100 = 183.43`
0