Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A "---" az Tört

Főoldal » Középiskola » Matematika
498
10a⁴+30a²
----------- =
5a³+15a
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A számlálóból kiemelsz 10a²-et: 10a²*(a²+3)
A nevezőből kiemelsz 5a-t: 5a*(a²+3)

A 10-et és az 5-öt tudod egyszerűsíteni az 5-tel, így a számlálóban 2 marad.
Az a² egyszerűsíthető az a-val, így a számlálóban a marad.
Az (a²+3) és az (a²+3) kiejtik egymást.
Ami marad: 2*a, ez lesz a végeredmény.
Maga az egyszerűsítés csak akkor végezhető el, hogyha a nevező értéke nem 0, ez csak a=0 esetén eshetne meg, tehát a=0-t kivéve minden esetben értelmes a fenti eredmény.
1