Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvényes feladat ellenőrzés

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
421
Feladat: 450 cm 0,20 mol/dm3 koncentrációjú sósavba 3,40 g tömegű cinkdarabkát dobunk. Hány cm3 gáz fejlődik 45 Celsius fokon, 940 hPa nyomáson?

Az lenne a kérdésem, hogy helyes a megoldásom? Az alábbiak szerint vezettem le:
V=450 cm3=0,0045 m3
c(HCl)=0,20 mol/dm3
m(Zn)=3,40 g
T=45 fok -> 45+273,15=318,15 K
p=940 hPa=94000 Pa
V(H2)=?

c=n/V -> n(HCl)=0,20*0,0045=0,0009 mol HCl
2 HCl + Zn -> ZnCl2 +H2
2 mol---------------->0,0009 mol H2
1 mol---------------->0,00045 mol H2

V=(n*R*T)/p
V(H2)=(0,00045*8,314*318,15)/94000 = 0,0000126627 m3 = 12.6627 cm3

Ez így helyes? Ha nem, tudna valaki segíteni kijavítani hol rontottam el? Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, segítség, szöveges, számolás, gáztörvény, ellenőrzés
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A mólszámnál csúszott el egy százas szorzóval.

450 `cm^3` 0,2 `(mol)/(dm^3)`-es HCl-oldatban `450/1000*0.2` = 0,09 mol HCl van. A többi része jó, így 1,26 `dm^3` lesz az eredmény, a százszorosa.
1