Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora munkát végez ?

Főoldal » Középiskola » Fizika
720
Mekkora munkát végez Dávid, miközben 700 N erővel nyújtja meg az expandert, ami 3500 N erő hatására 1,2 m-t nyúlik meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A rugóállandót számoljuk ki először:
`D=F_0/x_0 = (3500\ N)/("1,2"\ m)`

Ha 700 N erővel húzzuk, akkor ennyi lesz a megnyúlás:
`x=F/D=(700\ N)/((3500\ N)/("1,2"\ m))=(700·"1,2")/(3500)m="1,2"/5 m`

A végzett munka:
`W=1/2D·x^2=1/2·(3500\ N)/("1,2"\ m)·"1,2"^2/5^2 m^2=(3500·"1,2")/(2·25)Nm`
Hozd egyszerűbb alakra...

------------

Másik, gyorsabb megoldás:

3500-nak a 700 éppen az ötöde.
Ezért 700 N hatására 1,2-nek az ötöde, vagyis 0,24 m-re nyúlik meg.
Kezdetben az erő nullá, arról folyamatosan nő fel 700 newton-ra a 0,24 m úton. Olyan, mintha 350 N átlag-erő végezne munkát ezen a 0,24 m úton. Ezért a munka:
`W=F_"átl"·s=350\ N·"0,24"\ m`

Ez ugyanannyi, számold ki.
0