Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Miez

Főoldal » Középiskola » Matematika
317
Sokszög oldalainak és átlóinak a száma összesen 378. Hány oldala van a sokszögnek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy `n` oldalú sokszögnek `(n * (n - 3)) / 2` átlója van.

`n + (n * (n - 3)) / 2​ = (n * 2) / 2 + (n * (n - 3)) / 2​ = ((n * 2) + n * (n - 3)) / 2​ = (n * 2 + n * n - n * 3) / 2​ = (n^2 - n) / 2​`

`(n^2 - n) / 2​ = 378`
`n^2 - n = 756`
`n^2 - n - 756 = 0`

`Delta = b^2 - 4 * a * c = -1^2 - 4 * 1 * -756 = 3025`
`n_(1,2) = (-b +- sqrt(Delta)) / (2 * a) = (1 +- sqrt(3025)) / (2 * 1) = (1 +- 55) / 2`
`n_1 = (1 + 55) / 2 = color(red)28`
`cancel(n_2 = (1 - 55) / 2 = -27)`

Ellenőrzés:
`"átlók" = (n * (n - 3)) / 2 = (28 * (28 - 3)) / 2 = (28 * 25) / 2 = 700 / 2 = 350`
`"oldalak" + "átlók" = 28 + 350 = 378`
1