Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell ezt megcsinálni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
676
Egy kiskocsi tömege rakománnyal együtt 40 kg. Egyenletesen húzzuk fel egy 120 m hosszú, 20 m magas emelkedőre. A súrlódási erő a kiskocsi összes súlyának 0,05 része. A húzóerő a lejtő síkjával párhuzamos. Mekkora munkát végzünk, míg a kiskocsit felhúzzuk az emelkedő tetejére?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Két részből áll a végzett munka:
- A kocsi helyzeti energiája megnő `W_1=m·g·h`-val, amiért `h=20\ m`-rel magasabbra kerül.
- Az `F_s` súrlódási erő munkát végez az `s=120\ m` úton: `W_2=F_s·s`
Add össze ezt a kettőt.
(Az `F_s` súrlódási erő a kiskocsi összes súlyának 0,05-szöröse.)
0