Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
412
Van kettő oldatunk: 0,67 liter sósav, amelynek pH-ja 2,64, és 270 cm3 3,4 mmol/dm3 koncentrációjú stroncium-hidroxid-oldat.

1. Mekkora a sósav koncentrációja mmol/dm3-ben?
Itt nekem 2,2908 mmol/dm3 jött ki, ez helyes?

2. Mennyi a stroncium-hidroxid-oldat pH-ja?
Nekem 11,8 jött ki, ez a helyes?

3. Mekkora lesz a keletkező oldat pH-ja, ha a sósavat és a stroncium-hidroxid-oldatot összeöntjük?
Itt 10,5 jött ki. Ez jó?

Tudna valaki segíteni, hogy a rosszakat levezeti nekem? Illetve a harmadikat már pszinte leszek, de elfelejtettem hogyan csináltam. Azt kérhetném, hogy valaki elmagyarázza? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, szöveges, számolás, oldat, pH, összeöntés
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

Az első kettő jó.

0,67 liter oldatban `0.67*2.29` = 1,53 mmol a hidrogénion

0,27 liter lúgoldatban `0.27*2*3.4` = 1,836 mmol a hidroxidion mennyisége.

Összeöntöd, a hidroxidion marad 1,836-1,53 = 0,3 mmol

Mindez van 0,67+0,27 literben

1 literben van `(1*0.3*10^(-3))/(0.67+0.27)` = `3.2*10^(-4)` mol `OH^-`

pOH = `-lg(3.2*10^(-4))` = 3,5

pH = 14-3,5 = 10,5

Nos, ezt is jól számoltad. ;)
1