Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2513
Határozzuk meg azoknak a kétjegyű pozitív egész számoknak az összeg3t, amelyek 4-gyel osztva 1-et adnak maradékul.
Köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, számtani sorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A legkisebb ilyen szám a 13, a legnagyobb a 97. Ezek a számok számtani sorozatot alkotnak, ahol a differencia 4, már csak az a kérdés, hogy hányan vannak;

97 = 13+(n-1)*4, erre n=22-t kapunk, tehát 22 ilyen szám van.
Most már minden adott, hogy használjuk az összegképletet:
S₂₂ = (a₁ + a₂₂)*22/2 = (13 + 97)*11 = 1210.
1