Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
623
Egy mértani sorozat hányadosa 1-gyel kisebb a sozat első eleménél és van olyan pozitív egész n,amelyre a következő két feltétel egyidejüleg teljesül:
a:az első n elem szorzata 21,
b:az első elem és az n-edik elem szorzata 36.
Számítsa ki a sorozat első elemét,hányadosát,valamint az n értékét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szerintem valamit elírtál ebben a feladatban.

A feladat állításai alapján a következő egyenletrendszert fogalmazhatjuk meg:
`a_1=q+1`
`a_1*a_1q*a_1q^2*...*a_1q^(n-1)=a_1^nq^(1+2+...+n-1)=a^nq^((n(n-1))/2)=21`
`a_1*a_1q^(n-1)=a_1^2q^(n-1)=36`

Vegyük az utolsó két egyenlet logaritmusát:
`nln|a_1|+(n(n-1))/2ln|q|=ln21`
`2ln|a_1|+(n-1)ln|q|=ln36`

Észre lehet venni, hogy az első egyenlet bal oldala a másodiknak `n/2`-szerese, tehát
`n/2*ln36=ln21`
`n=2*ln21/ln36~~1.7`

Tehát `n` nem egész szám. Szerintem valamelyik adat hibás, vagy esetleg az első 21 elem összegét kellene venni, nem a szorzatát.

---------------------------

Szerkesztés: Szerintem az a) feltételben szorzat helyett összeg van. Ekkor az egyenletrendszer:
`a_1=q+1`

`a_1(q^n-1)/(q-1)=21`

`a_1^2q^(n-1)=36`

A második egyenlet kicsit átalakítva:
`a_1q^n-a_1=21q-21`

A legelső tag a majdnem megegyezik a harmadik egyenlet bal oldalával, csak eggyel kevesebb `a_1` van és eggyel több `q`. Használjuk ezt ki:
`(36q)/a_1-a_1=21q-21`

Írjunk be `q` helyére `a_1-1`-et:

`(36a_1-36)/a_1-a_1=21a_1-42`

`36a_1-36-a_1^2=21a_1^2-42a_1`

`22a_1^2-78a_1+36=0`

`11a_1^2-39a_1+18=0`

Másodfokú egyenletet kaptunk, amelynek megoldásai a `6/11` és a `3`. Az egyenletek alapján visszaszámolható a többi változó. A `6/11`-hez nem tartozik megoldás, így az egyetlen ilyen sorozat: `a_1=3`, `q=2`, `n=3`.
Módosítva: 8 éve
0