Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok megoldása egyenlettel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
374
Segítséget kérnék a megoldásban. Csatoltam képet. Köszönöm szépen előre is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
`x / 4 + x / 3 = 14`
`(x * 3) / 12 + (x * 4) / 12 = 14`
`(x * 7) / 12 = 14`
`x * 7 = 14 * 12`
`x = 168 / 7 = color(red)24`

Ellenőrzés:
`{:(x / 4 = 24 / 4= 6),
(x / 3 = 24 / 3 = 8):} } 6 + 8 = 14`

b)
`x * 4 = (x + 3) * 3 + 26`
`x * 4 = x * 3 + 3 * 3 + 26`
`x * 4 = x * 3 + 35`
`x * 4 - x * 3 = 35`
`x = color(red)35`

Ellenőrzés:
`x * 4 = 35 * 4 = 140`
`(x + 3) * 3 + 26 = (35 + 3) * 3 + 26 = 38 * 3 + 26 = 114 + 26 = 140`

c)
`{(x + y = 550),
(x * 25 / 100 = y * 30 / 100):}`

`x + y = 550`
`x = 550 - y`

`(550 - y) * 25 / 100 = y * 30 / 100`
`550 * 25 - y * 25 = y * 30`
`550 * 25 = y * 30 + y * 25`
`550 * 25 = y * 55`
`y = (550 * 25) / 55 = 10 * 25 = color(red)250`

`x = 550 - y = 550 - 250 = color(red)300`

Ellenőrzés:
`x + y = 300 + 250 = 550`
`x * 25 / 100 = 300 * 25 / 100 = 75`
`y * 30 / 100 = 250 * 30 / 100 = 75`
Módosítva: 2 éve
0