Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponencialis

Főoldal » Középiskola » Matematika
413
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Vezess be új ismeretleneket:
`v=6^x`
`w=5^y`

Be tudod fejezni? Próbáld meg.
0

`v=6^x`
`w=5^y`
----------
`5v+8w=13 \ \ \ \ \ \ -> v=(13-8w)/5`
`5/v+8/w=13 \ \ \ \ \ -> 5/((13-8w)/5)+8/w=13`
----------
`(5·5)/(13-8w)+8/w=13`

szorozzunk be `w·(13-8w)`-vel:
`5·5·w+8·(13-8w)=13·w·(13-8w)`
`5·5·w+8·13-8·8·w=13·13·w-13·8·w^2`
`13·8·w^2-(13·13+8·8-5·5)w+8·13=0`
`104w^2-(169+64-25)w+104=0`
`104w^2-208w+104=0`
`w^2-2w+1=0`
`(w-1)^2=0`
`w=1`
-------
`v=(13-8w)/5=(13-8)/5=1`

Vagyis:
`v=6^x=1 \ \ \ \ \ \ -> x=0`
`w=5^y=1 \ \ \ \ \ \ -> y=0`
0