Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, sztöchiometria, felesleg számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
371
12,3 g kalcium-karbonátot reagáltatunk 210cm3 197 cmol/dm3 koncentrációjú sósavval.

- Melyik reaktáns van feleslegben?
- Hány gramm gáz keletkezik a reakcióban és mennyi ennek a térfogata 70°C-on és 208 mbar nyomáson?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, szöveges, számolás, sztöchiometria
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

`CaCO_3` + 2 `HCl` `to` `CaCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

12,2 g `CaCO_3` az `12.3/100` = 0,123 mol

210 `cm^3` 1,97 `(mol)/(dm^3)` HCl-oldatban van `210/1000*1.97` = 0,4137 mol

A HCl van feleslegben.

A 0,123 mol `CaCO_3`-ból keletkezik ugyanennyi mol `CO_2`, ami `0.123*44` = 5,412 g

A térfogat pedig:

`V=(n*R*T)/p` = `(0.123*8.314*(70+273))/(208/1000*10^5)` = `1.686*10^(-2)` `m^3` = 16,86 `dm^3`.


1