Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges

Főoldal » Középiskola » Matematika
340
Valaki tudna ebben segíteni?

Egy munkás első nap 15 m ásott, minden következő napban 5 m-el többet. Hányadik napon végez a 300 m-es úttal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`S_n=((2a_1+(n-1)*d)*n)/2`


`300=((2*15+(n-1)*5)*n)/2`

`600=25n+5n^2`

`0=n^2+5n-120`

`n_"1,2"=(-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-5+-sqrt(5^2-4*1*(-120)))/(2)={(cancel(n_1=-"13,74")),(color(red)(n_2="8,74")):}`


Tehát a 9. napon fog végezni az úttal.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0