Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, Az alábbi feladatban segítséget szeretnék kérni, levezetéssel.

Főoldal » Középiskola » Matematika
334
Egy cégnél 5-tel több nő dolgozik, mint férfi. A nők és férfiak számának szorzata 126. Hány férfi alkalmazottja van a cégnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(n = f + 5),
(n * f = 126):}`

`n * f = 126`
`(f + 5) * f = 126`
`f^2 + 5 * f = 126`

`f^2 + 5 * f - 126 = 0`
`Delta = b^2 - 4 * a * c = 5^2 - 4 * 1 * -126 = 529`
`f_(1,2) = (-b +- sqrt(Delta)) / (2 * a) = (-5 +- sqrt(529)) / (2 * 1) = (-5 +- 23) / 2`
`f_1 = (-5 + 23) / 2 = color(red)9`
`cancel(f_2 = (-5 - 23) / 2 = -14)`

`n = f + 5 = 9 + 5 = color(red)14`

Ellenőrzés:
`n * f = 14 * 9 = 126`
2